Zwart als roet

Hé zwartjoekel! Ja, jij ja! Zeg, wil jij wel eens even gauw met je bruine tengels van onze tradities afblijven? Hoe haal je het in die gebronsde harses van je om, al terend op onze voorzieningen, ons nationale feestje naar de gallemiesen te helpen. Misschien hebben we het respect er bij je voorouders niet hard genoeg in geslagen. Dat is nog maar vers van de bananenboot en komt ons dan even vertellen wat we wel en niet kunnen maken. Dat maken we nog altijd zelf wel uit, Edgar.

Ons hardwerkend volkje een beetje betichten van racisme, je bent niet goed in die bruine pepernoot van je. Als er een natie is die niet racistisch is, dan zijn wij het godverdomme wel. Weet je wel hoeveel zuurverdiende euro’s we jaarlijks naar ontwikkelingshulp pompen? Het grootste deel daarvan gaat dus gewoon naar negers, hè. Dus daar ga je al, met je hele theorie.

Een beetje gaan lopen mekkeren over een Piet die zwart ziet. Ja, heb je er wel eens bij stil gestaan hoe je eruit ziet na een glijpartij door een schoorsteen? Zwart ja! Met zwarte krullen, dikke rode lippen en gouden ringen in je oor. Dat doet een schoorsteen met je, ja! Zeiksnor. En dat ze zo van de boot komen nog voor ze een schoorsteen hebben gezien heeft alles te maken met de roetdamp van die stoomboot natuurlijk. Logisch nadenken is zeker weer te lastig voor dat derdewereldbreintje van je.

Ja, die kleine van mij heeft wel eens om pepernoten gevraagd bij dat Surinaamse vrouwtje hiernaast. Nou en? Kinderlijke onschuld. Hij had ook helemaal niet met ‘r kunnen praten, maar dan zou ‘ie natuurlijk ook weer tegen die multicultischenen van je hebben lopen schoppen. De witten kunnen het voor jullie sowieso nooit goed doen. Wees gewoon stil en dankbaar. Zonder ons zou je niet eens hebben kunnen klagen, dan had je nu ergens rond een lege dorpsput in het oerwoud zitten jammeren dat je zo’n honger hebt. Dus wat nou, racisme.

Zaniken over zwarte knechtjes. Nee, moet zo’n ouwe vent dan alles zelf doen of zo? Jij bent er vast zo eentje die z’n eigen bejaarde moedertje een week lang in een strontluier laat lopen ook. Niks knechtjes. Zo’n Piet werkt gewoon keihard voor z’n centen, maakt zichzelf nuttig. Weer een reden waarom het helemaal geen negers zijn.

Toevallig heb ik ook zo’n zwartje op het werk en die vindt er niks mis mee, met dat hele gebeuren. Maar is er dus altijd weer een groep die het vergalt voor de rest van de roedel. Eerst had je ook al die Surinamers die gingen lopen mekkeren dat de negerzoen racistisch was. Alsof Surinamer een ras is, ben je nou helemaal van de zwarte ratten besnuffeld. Je hoort mij toch ook niet roepen om een verbod op blanke vla. Mafkees.

Nee, laat ons lekker onze tradities behouden en ga iets anders zoeken om je druk om te maken, het verlagen van je uitkering bijvoorbeeld. Die kinderen weten best wel het verschil tussen een zwarte Piet en die gasten op opsporing verzocht. Het moet nu maar eens over zijn met dat eeuwige geschreeuw dat we hier zo racistisch zijn. Als het je allemaal niet zint, dan donder je maar gewoon op naar je eigen land.

(Pascal Vanenburg is, hoewel geboren op de kaasmarkt, niet van Duitschen maar Surinaamschen bloed en heeft een gruwelijke vinketeringhekel aan het fenomeen Zwarte Piet, maar nog veel meer aan het ontkennen van de overduidelijke racistische lading van deze achterlijke traditie. )

24 gedachten over “Zwart als roet”

 1. Ik zie dit stuk nu pas voor het eerst, vandaar de late reactie.

  De spiegel die je hier voorhoudt is bij vlagen hilarisch! Met veel humor leg je de sinistere kant bloot van de Nederlander en hoe die in de loop der tijd vorm heeft gegeven aan dit kinderfeest. Vriendelijk dank!

 2. Sjezus. Deze blogpost somt precies de argumenten op die ik deze week (in oktober 2013) op de internetfora heb gelezen. Pas daarna zag ik dat deze blogpost 2 jaar oud is….

 3. Volgens mij spoor je niet helemaal… ik ben het deels met je standpunt eens maar:

  ” Dat maken we nog altijd zelf wel uit, Edgar.” WE ????

  WHO THE FUCK zijn WE ??? De blanken ???? Jij en je alterego trollen ????

  Spreek lekker namens jezelf, meer recht heb je NIET !

  ” Zonder ons zou je niet eens hebben kunnen klagen, dan had je nu
  ergens rond een lege dorpsput in het oerwoud zitten jammeren dat je zo’n honger hebt.”

  ??? wie zijn ONS ??? Alsof jij beschaving hebt opgebouwd. Je bent echt totaal de weg kwijt jij ! Dit soort rascisme is nu juist wat we willen voorkomen en niets te maken heeft met het SINTERKLAAS FEEST. Denk dat het verstandiger is als je zelf je mond dicht houd met die vieze poep en onzin die je praat!

  “Als het je allemaal nietzint, dan donder je maar gewoon op naar je eigen land.”

  Veel donkere mensen zijn hier geboren, en dit is HUN LAND ! Het land behoort niet aan de blanke burger omdat je voorouders hier toevallig nazaten hebben achtergelaten. Dit zijn nu juist de domme racistische denkbeelden waar ik een hekel aan heb en wederom NIETS met sinterklaas te maken hebben.

  Vind het fijn dat je voor de SINT opkomt, maar laat je racistische domme gepraat lekker voor je !

  Ik weet niet of je dit zelf geschreven hebt of dat je slechts een quote is, maar dit geeft wel heel veel blijk van een zeer zeer laag IQ. Ongelooflijk, de domheid spat er van af!

  Spreek namens je ZELF, al het andere is blijk van minderwaardigheid voor je eigen mening als je deze mensen NIETS gevraagd hebt !

 4. Ik vind het een onzin stuk. Natuurlijk geloof ik direct dat er Nederlandse mensen zijn die dit soort uitspraken doen. Op mij komt dit over als dom of achterlijk. Tenslotte hoe kun je een heel ras, volk over een kam scheren. Maar doe jij nu niet precies hetzelfde? Wat jij beschrijft is niet de mening van het Nederlandse volk.
  En wat zwarte Piet aangaat. Mijn mening is dat het een geweldig beeld van de geschiedenis weer geeft. Ja in 1850 was er nog slavernij en het was helaas nog normaal. Maar welke versie je ook verkiest; die van vrijgekochte slaaf die vrijwillig besloot zijn redder te helpen, de man door de schoorsteen met zwarte roets strepen,berserker, of die van slaaf? Tegenwoordig is hij dat niet meer. Tegenwoordig is Zwarte Piet een MENS en zonder zijn verstand, inzicht en wat voor werk de huidige Zwarte Piet ook moet kunnen? Zonder hem draait het Sinterklaas bedrijf niet. En is dat nu niet precies zoals de geschiedenis is. Negroïde mensen die van slaaf tot volwaardige en onmisbare leden van welke gemeenschap ook zijn. En ja er zijn altijd domme mensen die dingen roepen zoals jij beschrijft. Maar dat zijn individuen. En als je wilt kun je altijd de negatieve kant van iets opzoeken, maar het is grootheid als je besluit om dat niet te doen.Maar afschaffen van Zwarte Piet is het afschaffen van een onderdeel van je eigen geschiedenis, hoe droevig en schandelijk die ook toen was. Maar de Zwarte Piet van vandaag is dat niet.

 5. ROFL
  Pieter van Dijk: ‘Negroïde mensen die van slaaf tot volwaardige en onmisbare leden van welke gemeenschap ook zijn.’

  ter verduidelijking.. de ‘negroide mens’ WAS al een volwaardig en onmisbaar lid van zijn gemeenschap VOORDAT hij tot slavernij werd geketend door de blanke slavenhandelaar..

  1. @ Bas
   Hier val je dus door de mand met je latente rassenhaat.

   De slaven werden door hoofdzakelijk Ashanti-milities gevangen genomen en tot slaaf gemaakt om vervolgens aan de Europeanen te verkopen. Niet de blanken, maar de Afrikanen degradeerden de Afrikanen tot “handelswaar”. Daarbij vergeet je dat een gemiddelde boerenknecht in Nederland voor wat droog brood en oude kaas de hele dag het land moest ploegen in de vrieskou. En je vergeet het feit dat blanken ook eeuwenlang slaven zijn geweest, onder de Kelten, Romeinen, wie buiten de standenmaatschappij viel in de Middeleeuuwen en zelfs in de 19e eeuw werden grote groepen blanke Europeanen als slaaf gehouden in Noord-Afrika.

 6. GEESTIG @ Bas.

  Denk je dat die blanke slavenhandelaar zelf op negerjacht ging? Nee man. Die werden gewoon gekocht op de markt. Verkocht door hun eigen volk.

  Slavernij is geen blank feestje, mensen.

  1. Denk je dat de nazi Duitsers zelf op joden jacht ging? Nee man. Die werden gewoon aangeleverd. Verraden door hun eigen landgenoten.

   Holocaust is geen Duits feestje, mensen.

 7. Twee jaar later en actueler dan ooit. Ik heb ook gevoelens van nostalgie rond de Sint en zijn Pieten maar ben me er inmiddels ook van bewust dat het tijd is voor vernieuwing. Het gros van de reacties die ik krijg als ik mijn standpunt uit zijn zo slecht onderbouwd of racistisch dat ik hier alleen maar meer van overtuigd raak. Mooi stuk, ook nu nog.

 8. Spreek lekker voor jezelf met je verbale diarree die overal langs glibbert maar nergens een punt maakt.

  Zelf ben ik half-Suri/half-melkboer en ik zat er pas nog om te lachen met mijn buurman (101% Maroc maar al wel bijna z’n hele leven in NL). Onze kindjes gaan elk jaar apetrots naar school begin december helemaal geschminkt en verkleed als Piet; moeten we ze gaan uitleggen dat we ze volgend jaar rood of groen moeten verven omdat de huidige kleur discriminerend is richting ze?

 9. Als et niet zo om te huilen was, was het hilarisch hoe het gelijk van Saïd al in een aantal van de comments duidelijk is. En de (verhulde) agressie eens temeer duidelijk maakt hoe naar “we” dat vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *