Overleef de Horrorwinter

De komende dagen wordt het koud. Echt koud. We hebben het hier over de Horrorwinter des Doods. De IJzige Apocalyps. Siberische toestanden. Nooit eerder in de geschiedenis van Codes-Getverpielekes-Da’s-Koud werd het zo koud. Aldus, vijf tips om de vorstschade enigszins te beperken.

    1. Sla water in. Dit had u drie weken geleden al moeten doen, maar soit, rennen, nu. Lees de overige tips wanneer u terugkomt. Grote kans dat in de supermarkt mensen druk bezig zijn alle flessen met bronwater in hun winkelkar te laden. Dit had u moeten zijn. Grijpt u mis? Ga gerust het gevecht aan. Tot aan de parkeerplaats indien nodig. In deze weersomstandigheden geldt het recht van de sterkste. Zorg daarbij dat u niet te veel zweet, dit kan bevriezen. Pak ze.
    1. Houd huisdieren binnen. Zelfs hun vacht is niet bestand tegen de Siberische toendra waar wij weldra op zullen leven. Ontsnapt de kat? Laat gaan. Die behoort Het IJs toe. Het konijn in de tuin? Bent u kwijt. Huilen mag, maar wel binnen.
    1. Draai de thermostaat niet helemaal dicht. Dat sneeuwvlokje op de knop? Dat staat voor de Winter des Doods. Die begint nu. Bevriezen de leidingen toch? Ontdooi ze door onder de leidingen vuurtjes te stoken. Het oeuvre van Herman Brusselmans is uitermate geschikt. Sterker nog, daar is het voor bedoeld. Hij brengt niet voor niets al twee decennia elk half jaar hetzelfde boek uit. Voorzienigheid. Denk er wel aan het vuur te doven voor het overslaat naar de buren. Die heeft u mogelijk nog nodig, want:
    1. Reis in duo’s of kleine groepen. Het beste is om er helemaal niet op uit te gaan, maar indien dit onoverkomelijk is, zorg voor gezelschap. Dan heeft u iemand om mee te kletsen wanneer u vast komt te zitten in het ijs. Mocht u tegen alle waarschuwingen in toch de weg opgaan en u komt na een fikse glijpartij, drie salto’s en een duik van het talud tot stilstand in een greppel en u overleeft het? Dan heeft u iemand om te high-fiven.
    1. Zorg dat de batterij van uw smartphone te allen tijde is opgeladen. Houd gevulde powerbanks gereed indien de batterij het toch laat afweten. Zorg dat u in geval van nood altijd nog op Twitter of Facebook de NS voor rotte vis kunt uitmaken. Hoezo geen treinen? In Kamtsjatka rijden de treinen al-tijd. Richt daarna uw pijlen op D66. Die hebben er niets mee te maken, maar kan u het schelen.

Bonustip: Indien mogelijk, verkas. Zit de Horrorwinter uit in warmere oorden. Wij adviseren Groenland. In deze tijd van het jaar gegarandeerd vorstvrij. Sterkte.

Geschreven voor www.shortreads.nl


Nóg meer lezen? In 2017 verscheen mijn verhalenbundel ‘De man die zichzelf in Auschwitz liet opsluiten’. Bestellen doe je bijvoorbeeld hier. Of hier.