Karskens’ Whataboutism

Op The Post Online spreekt Arnold Karskens vanuit de heup de verontwaardiging uit over het geroep over racisme inzake de moord op Michael Brown. Volgens Karskens kunnen we het beter hebben over de genocide in Rwanda, of dat negentig procent van alle moorden op zwarten in Amerika wordt gepleegd door andere zwarten. Hiermee bedient Karskens zich van een mooi staaltje Whataboutism, een mooie uitleg van die term leest u hier.

De genocide in Rwanda is alweer een tijdje geleden, wat het overigens niet minder erg maakt, maar Karskens slaat de plank mis wanneer hij het zegt dat niemand daar over racisme sprak. Ik denk niet dat er iemand te vinden is zal ontkennen dat het inderdaad genocide was, waarbij dus per definitie wordt erkend dat we hier spreken over een volkerenmoord als gevolg van xenofobie.

Dan het hoge percentage black on black crime, waar vaker mee wordt geschermd. Door alleen dit te noemen wordt al snel de indruk gewekt dat Afro-Amerikanen verantwoordelijk zijn voor het gros van de gepleegde misdaden. Het hoge percentage moorden op en tevens door zwarten, wordt mede verklaard doordat Amerika in grote lijnen nog altijd behoorlijk gesegregeerd is. Men komt in de Verenigde Staten vele malen meer in contact met iemand van dezelfde huidskleur.

Wat betreft de criminaliteitscijfers, daarin laten de statistieken van o.a. de FBI en het United States Census Bureau zien dat blank Amerika in zo’n beetje alle takken van criminaliteit oververtegenwoordigd is. En ja, als we kijken naar moorden op en tevens door blanken, dan vinden we een evenhoog percentage als bij zwarte Amerikanen. De term black on black crime is niet meer dan een ordinaire manier om de massa wijs te maken dat de zwarte mens intrinsiek gewelddadiger is. Een veel treffender voorbeeld van racisme is haast niet te bedenken, zou je zo zeggen.

Nog wat cijfers dan:

–          Gekleurde Amerikanen vormen 30 procent van de totale bevolking, maar zijn met 60 procent oververtegenwoordigd in de gevangenissen. Dit terwijl ik hierboven heb laten zien dat blanke Amerikanen verantwoordelijk zijn voor het gros van de misdaden.
–          Volgens een rapport van Human Rights Watch is er geen noemenswaardig verschil in het gebruik of de verkoop van drugs tussen blanken en zwarten in Amerika. Toch is het zo dat zwarten, goed voor 14 procent van alle drugsgebruikers, 37 procent vormen van alle voor dit vergrijp gearresteerden. Tussen 1980 en 2010 was van alle drugsgerelateerde arrestaties (ruim 25 miljoen in totaal) 1 op de 3 Afro-Amerikaans.
–          Volgens cijfers van de U.S. Sentencing Commission worden aan zwarte Amerikanen straffen opgelegd die gemiddeld 10 procent hoger uitvallen dan aan blanken voor een vergelijkbaar vergrijp.
–          Zwarte Amerikanen lopen 20 procent meer kans om veroordeeld te worden voor een vergrijp dan blanke Amerikanen.
–          Als gevolg hiervan is 1 op de 13 zwarte Amerikanen niet langer stemgerechtigd.

Volgens Karskens wordt er te vaak met het R-woord geschermd. Volgens mij gebeurt het niet vaak genoeg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.