Op een dag geen kind meer

Hij was de eerste van de klas die zijn naam kon spellen. Trots als een pauw kwam hij die middag thuis, hield het vel papier omhoog waarop hij het huis had getekend, de flat. Midden op een grasveld alsof de aanleunende gebouwen nooit bestaan hadden. In de linkerbovenhoek een stralende zon met grote glimlach en in de andere hoek zijn naam. Zelf geschreven. De laatste twee letters een regel lager. In het begin is het nog lastig inschatten hoeveel ruimte je voor jezelf moet reserveren. Deze tafel, precies hier, hier schreef hij die avond op een nieuw vel papier opnieuw zijn naam, en nog eens, en nog eens.

Continue reading Op een dag geen kind meer

Een nieuw begin

Column geschreven voor Avanti Almere en voorgedragen tijdens de Mens in Almere talkshow

We naderen niet alleen het eind van het jaar, ook het eind van het decennium is in zicht. Het tweede al deze eeuw, waar blijft de tijd. 2020 staat om de hoek en die jaarwisseling is bij uitstek een moment waarop mensen zich gaan bezinnen op alles dat zich de voorbije periode heeft afgespeeld en de veranderingen die in gang gezet moeten worden. Welk beter moment daarvoor dan de allereerste dag van een splinternieuw jaar. Of de tweede dag, want op 1 januari zijn veel van ons nog een beetje brak. 

Continue reading Een nieuw begin

Mijtspijt

Wie loopt door de velden en herinnert zich het bladhaantje
De kniptor misschien, of anders het zwartlijf
Het knopsprietje, de schietmot of de kokerjuffer
De aardappelprachtblindwants dan

Continue reading Mijtspijt

Jip heeft een trekker

Nu is het altijd voorjaar

We ontwaken.

Vergis je niet, we waren er altijd, al eerder dan jij. Je kent onze familieleden, je vindt ze in de vijver in je achtertuin, in dat slootje in het park, in die plas water naast de schuurdeur. Maar ons, ons ken je niet. Nog niet, terwijl dat wel zou moeten

Continue reading Nu is het altijd voorjaar