Alles wordt beter

Ik probeer de krant uit te vouwen op de balkontafel, maar de wind die recht op het balkon staat maakt het me niet makkelijk. Het is een papieren krant, heel ouderwets eigenlijk. Je betaalt er wat extra voor, maar dat komt dan weer ten goede aan de journalistiek, en het bladert zo lekker en je moet ook nog iets hebben voor onder in de kattenbak.

*

Het waait, maar het is warm, en droog. Dat voel ik zelf ook wel, maar het staat ook in grote letters gedrukt, dus dan weet je zeker dat het waar is. We hoeven niet op te passen met watergebruik staat er en ik neem nog een slokje. Maar het is wel droog. En warm. Er is ook een hittegolf. Ja, niet overal, alleen in Arcen. Ik weet niet of je dat met een c of een k uitspreekt, maar het ligt in Limburg en omdat het er vandaag 30 graden werd, is de hittegolf compleet. Daar wel.

*

Op het plein voor de deur voetballen twee jongens en een meisje. Een van de jongens staat op doel. Hij wil dat helemaal niet. Omdat ik echt kk slecht ben in keepen, roept hij. Dat lijkt mij een legitieme reden, maar hij heeft weinig in te brengen en hij moet gewoon op doel. Drie kinderen op een afgetakeld pleintje. Het is het enige voetbal dat er vandaag te zien is. Gisteren won Engeland de laatste achtste finale op het WK van Colombia. Ze speelden kk slecht, maar Colombia was nog slechter, dus enigszins verdiend is het dan ook wel weer.

*

De wind wappert de krant naar een artikel over de Thaise grottenjongens. Een jeugdvoetbalteam dat na negen dagen spoorloos te zijn werd teruggevonden in een grottenstelsel. Toen ze de grot ingingen was dat nog wat ze waren, een jeugdvoetbalteam. Nu zijn ze de grottenjongens. Er bestaat een kans dat ze nog maanden onder de grond moeten bivakkeren. De enige uitweg lijkt via het water te zijn, een gevaarlijke onderneming, ook omdat ze niet kunnen zwemmen, laat staan duiken. Er zijn professionals die hen dat gaan leren, maar de kans dat ze alsnog verdrinken is fiftyfifty. Van alle ellende op de hele wereld raakt die van de grottenjongens me het meest. Misschien is dat omdat ik gewend raak aan de rest. Ik hoop het niet, ik hoop nooit te zullen wennen aan leed. Ik hoop dat voor alles een oplossing gevonden wordt.

*

Het CDA wil dat wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen verplicht op tv worden uitgezonden. In het Mediabesluit staat precies welke sportevenementen moeten worden uitgezonden. Bij voetbal staat daar specifiek “(heren)” achter. Het Mediabesluit stamt uit 2008, zo ongeveer de laatste periode dat de (heren) voetballend nog wel eens iets presteerden. De vrouwen daarentegen, ja, die worden gewoon met twee vingers in de neus Europees kampioen. Op het pleintje voor de deur tikt het meisje de bal door de benen van de ene jongen en wipt ‘m daarna over de andere jongen heen het doel in. Zie je wel dat ik kk slecht ben, roept die laatste. Oké-é, dan ga ik wel, zegt het meisje en ze neemt zijn plaats in. Zie je wel. Alles wordt uiteindelijk beter.

Geschreven voor www.shortreads.nl


Nóg meer lezen? In 2017 verscheen mijn verhalenbundel ‘De man die zichzelf in Auschwitz liet opsluiten’. Bestellen doe je bijvoorbeeld hier. Of hier.