Whisky

Ongevraagd wordt ons glas bijgevuld, Glenfiddich, single malt, maar wel een dubbele. Ik vraag me af of ik ervoor moet betalen, eigenlijk weet ik niet eens hoeveel geld ik bij me heb. In de kroeg waar we hiervoor zaten hebben we al wat drankjes weggetikt en het geld dat aan het begin van de avond netjes en overzichtelijk in mijn portemonnee gevouwen zat, zit nu in een propje in mijn broekzak. Of wat er dan ook van dat oorspronkelijke bedrag over is. We waren onderweg naar huis, maar op zoek naar een junk die voor ons een fiets wilde stelen nadat we de laatste tram hadden gemist, werden we getrokken door de muziek die door de open deur van dit gelag naar buiten schalde. Nooit geweten dat hier een jazzcafé zat. Deze ontdekking maakte dat we onmogelijk door konden lopen, dat hoefden we niet eens met elkaar te overleggen.

Achterin het smalle etablissement is een kleine verhoging welke dienst doet als podium. Het muzikantentrio staat dicht op elkaar, het past net. De drummer slaat zijn riffs op de automatische piloot, de bassist beroert in een opzwepend tempo de snaren van zijn instrument. De saxofonist lijkt in brand te staan. Terwijl het zweet van zijn voorhoofd gutst, blaast hij vurige melodieën die doen denken aan een jonge Charlie Parker. Denk ik. Ik ben een liefhebber van jazz, maar verre van een kenner. Ik heb wellicht een paar drankjes teveel op en de combinatie van de rook, warmte en het hypnotiserende effect van de muziek, maakt dat ik zit te tollen op de barkruk. Geregeld moet ik me aan de bar vasthouden om mijn balans te hervinden. Mijn maat besluit dat er gedronken moet worden, whisky, want we zijn immers in een jazztent. Logica waar ik me in kan vinden, ondanks dat ik een mietje ben wat betreft het binnen houden van de echt sterke dranken.

Er zijn maar twee andere gasten binnen en dus hebben we met onze entree in één klap de klandizie verdubbeld. De barman, die Frits heet en de eigenaar blijkt te zijn, is er niet zichtbaar van onder de indruk. De twee anderen, een oudere kerel in pak en een jong grietje dat nogal overdreven met haar ogen dicht de muziek zit te beleven, hebben een tafeltje vlak voor het podium. Zelf zitten we het liefst zo dicht mogelijk bij de drank en dus aan de bar. Het is voor Frits een mooie gelegenheid om een praatje te maken en daar houdt hij overduidelijk van, praten. Mijn makker, zelf ook al het nodige promillage in de bloedbaan, toont zich als welwillende gesprekspartner van zijn beste kant door de jazzy decibellen te overschreeuwen.

Het gesprek komt al gauw op voetbal en dan met name het recente kampioenschap en de huldiging achteraf, of beter gezegd, de opstootjes op het plein voor de deur na afloop van die huldiging. Frits heeft een scootertje, vertelt hij, die zet hij altijd voor de deur. Stond daar na afloop van die huldiging, te midden van een kudde opgefokte fans, opeens een van die gasten voor z’n deur te pissen. Over z’n scootertje heen. Frits boos, maar ja, ga d’r maar eens aan staan, om daar wat van te zeggen als de sfeer al beladen is. Frits is geen bange man, zo leren we, maar hij heeft ook ramen waar hij  om moet denken. Natuurlijk. De mobiele eenheid bood uiteindelijk uitkomst door met een waterkanon het plein schoon te spoelen. Het scootertje van Frits was erdoor omgevallen, maar ja, hij was wel weer schoon. Dan stopt de muziek en een oorverdovende stilte vult het café. Ik leg mijn hoofd op m’n armen die ik op de bar laat rusten. Als de bas weer klinkt sluit ik m’n ogen. Het glas whisky onaangeroerd, langzaam smelt het ijs.

4 gedachten over “Whisky

  1. Je beschrijft de avond op een manier waarop het lijkt alsof ik er zelf bij ben geweest. Kan ook komen omdat ik zulke avonden vaak mee heb gemaakt. Dan heb je het alsnog erg mooi op papier gezet, respect!

  2. Net als jazz waardeer ik whisky, maar ook ik ben verre van een kenner. Toch weet ik wel dat ik de Fiddich wat overgewaardeerd vind. Glen Livet bevalt me beter. Zeker de Single Malt. Maar dan, die tip is mosterd na de maaltijd. Ik zal de tip doorgeven aan je maat – als dat is wie ik denk dat het is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.