Veiligheid

Veiligheid. Ook dit jaar staan de verkiezingsprogramma’s van de diverse partijen er weer vol mee. Veiligheid in de wereld, tegen de dreiging van terrorisme uit het Midden-Oosten en de Russen.

Maar vooral ook veiligheid in Nederland. Want veilig, dat zijn we in Nederland niet meer, tenminste, dat zou je haast denken, als je de grootste schreeuwers in de politieke arena moet geloven. Burgers voelen zich niet veilig, politici voelen zich niet veilig.

Geert Wilders, de grootste schreeuwer op het Haagse schoolplein voelt zich deze week extra onveilig vanwege een mol binnen het politieapparaat die een zwakke plek in de beveiliging had verklapt. Ja, tegen twee vriendinnen, maar dat doet er niet toe. Wilders doet niet meer mee. Had hij de debatten al afgezegd, stopt hij nu ook nog eens met flyeren. De weergaloze opkomst in Spijkenisse was blijkbaar niet voor herhaling vatbaar, dat komt mooi uit.

Maar er zijn er meer die zich onveilig voelen, veel meer. Namelijk mensen met een migratieachtergrond, zoals we tegenwoordig zeggen, en moslims in het bijzonder. Zij voelen zich onveilig omdat zij massaal verantwoordelijk worden gehouden voor de onveiligheid die er zou zijn. Al jaren zijn zij het slachtoffer van agressie, verbaal en steeds vaker ook fysiek. Nu Geert Wilders met zijn PVV zomaar de grootste kan worden op 15 maart, zijn er steeds meer streepje-Nederlanders die een plan B maken. Nederlanders, vaak hier geboren en getogen. Gestudeerd, werkend. Zij maken nu plannen om het land te verlaten omdat zij de veiligheid van henzelf en hun naasten niet meer zeker zijn. En daarover gaat het deze verkiezingen dan weer veel te weinig.


Vanaf 14 maart ligt m’n boek ‘De man die zichzelf in Auschwitz liet opsluiten’ in de winkels. Reserveren kan alvast, bijvoorbeeld hier