Ik weet het niet meer

(Dit artikel verscheen eerder op Wat Je Zegt Ben Je Zelf)

Ik geef het eerlijk toe: ik weet het niet meer. Normaliter ben ik niet op m’n mondje gevallen, heb ik m’n zegje wel klaar, maar ik weet het gewoon echt even niet meer. Wil ik er met gestrekt been in, wil ik de nuance zoeken, of toch misschien maar gewoon de andere wang toekeren. Als moslim in dit land moet je wel over een olifantenhuid beschikken. Heb je die niet, dan kweek je er maar even gauw een, want de lading stront die dagelijk over je wordt uitgestort wordt alleen maar groter en groter. Ik betoogde al eerder dat bij alles, maar dan ook alles in dit land direct naar de islam wordt gegrepen. Als je óveral op moet reageren, dan ben je wel even zoet en persoonlijk heb ik wel iets beters te doen.

Afgelopen weekend besloot een volslagen idioot (understatement) in Noorwegen eerst een overheidsgebouw op te blazen, om vervolgens dood en verderf te zaaien op een zomerkamp. Vrijwel iedereen wist het zeker, dit waren de moslims weer. Ondanks dat de Noorse autoriteiten uitermate terughoudend waren met het verstrekken van informatie, simpelweg omdat deze niet voorhanden was, buitelden de diverse nieuwszenders over elkaar heen om iemand de schuld in de schoenen te schuiven. Voor een nieuwszender bestaat er immers geen ‘ik weet het niet’. Toen op een internetforum een of andere grappenmaker (ironieteken) de daad namens een zekere islamitische groepering opeiste, aarzelde zelfs een krant als de New York Times niet om dit direct als feit te presenteren.

De NOS maakte het helemaal bont. In de journaals en Nieuwsuur ging men tot het uiterste om de schuld in de schoenen van de islam te schuiven. Er werd een lijst mogelijke verdachten gepresenteerd, stuk voor stuk islamitische groeperingen en waar men bij de BBC en CNN zich beperkte tot het noemen van namen, had de NOS een filmpje in elkaar geknutseld. Bewegende beelden doen het altijd beter. Naarmate er meer en meer duidelijk werd over de identiteit van de dader, begonnen nieuwszenders wereldwijd al wat terug te krabbelen, maar niet de NOS. Alles wees volgens hen immers op het werk van moslimterroristen, het had de signatuur van Al Qaida, zo sprak men. Ondertussen steeds meer en meer informatie, de dader was een blanke, blonde man. Ah, sprak men bij Nieuwsuur, dan zou het zomaar een bekeerling kunnen zijn. Als moslim ben je namelijk absoluut schuldig tot het tegendeel onomstoten is bewezen.

En dan nog niet. Van de NRC die de volgende dag bericht dat een rol van Al Qaida niet is uitgesloten, tot een Ellian die in Elsevier van mening is dat de dader dusdanig geobsedeerd was door de islam, dat hij in wezen geislamiseerd was en dus was dit hele voorval te wijten aan de islam. Tel daarbij op de vele berichten die op internet opdoken waarbij men stellig beweert dat dit het werk is van links, erop gericht om ‘islamkritisch’ rechts in een slecht daglicht te zetten en als moslim heb je het dan hoe dan ook gedaan. Ook als je niet schuldig bent, dan toch een beetje. Want de islam is namelijk gevaarlijk en iedereen die de islam aanhangt is een potentiëel gevaar en wie namens de islam iets uitvreet, doet dat namens alle moslims.

Niet Anders Breivik. Dat is een eenzame gek, een megalomane psychopaat die op eigen houtje opereerde. De term terrorist werd direct ingeslikt, want terroristen zijn immers altijd moslim. Breivik, die in ruim 1500 pagina’s zijn ideologie uiteenzet en daarbij veelvuldig zijn voorbeelden aanhaalt – waaronder Geert Wilders – moet los worden gezien van het klimaat dat op dit moment heerst. Ook de berichten op de diverse fora die bevolkt worden door de achterban van de PVV mogen we niet te serieus nemen. Van het daadwerkelijk goedpraten van de daad (het waren immers maar linksmenschen) tot het tonen van begrip (de manier waarop was fout, maar hij had wél gelijk), mogen we niet op de grote hoop van vreemdelingenhaat en islamofobie gooien. Ook wijzen op de paralellen tussen wat bijvoorbeeld de PVV en haar aanhang roept en wat een Breivik vervolgens uitvoert is uit den boze. Haal het niet in je hoofd om te zeggen dat dit soort voorvallen gewoon al heel lang in de lucht hing. Hoe durf je.

Het klimaat dat momenteel heerst is vergiftigd, de maatschappij is tot op het bot toe verrot en ik weet niet hoe ik ermee om moet gaan. Ik ben lang de optimist geweest die ervan overtuigd was dat het wel over zou waaien. Men moest even het een en ander uit hun systeem gooien en daarna zou het wel weer rustig worden. Pim Fortuyn maakte duidelijk dat er iets moest veranderen en daar was ik het destijds mee eens. Niet zozeer inhoudelijk, maar wel met de opvatting dat je simpelweg niet alles eeuwig onder het tapijt kunt blijven vegen. Bij onvrede moet je uitzoeken waar dat vandaan komt en vervolgens moet je het bij de wortel aanpakken. Helaas is Fortuyn op schandelijke wijze om het leven gekomen en is de kloof tussen rechts en links alleen maar vergroot. Rita Verdonk ging vervolgens nog wat verder en toonde zich een ware minister van vreemdelingenhaat en met de opkomst van Geert Wilders is het hek definitief met grof geweld van de dam geschopt.

Ik denk inmiddels niet meer dat het allemaal nog goed zal komen, ik zou niet weten hoe. En ik weet ook niet hoe ik mezelf nog in deze maatschappij moet positioneren. Moet ik überhaupt nog deelnemen aan het maatschappelijk debat? Ik geloof niet dat je stront kan opruimen door er bloemetjes overheen te strooien, maar er andere drollen tegenaan smijten is ook niet bepaald de oplossing. Maar wat dan? Wat antwoord je tegen iemand die elk argument pareert met ‘ja, maar hunnie doen het ook!’ Iemand die ervan overtuigd is dat alles gerechtvaardigd is, omdat de ander zou zijn begonnen? Die niet de moeite neemt om feiten van propaganda te onderscheiden? Hoe ga je een discussie aan met iemand die niet openstaat voor het tegengeluid? En hoe overtuig je iemand die oprecht niet ziet dat het allemaal de verkeerde kant opgaat, voor wie het dusdanig ver van z’n bed is dat het gewoonweg niet bestaat?

Soms wil ik er met gestrekt been in – Ja, Geert Wilders is een fascist, een nazi, een bruinhemd en iedereen die hem volgt is geen haar beter. Ja, zijn uitspraken leiden mede tot een klimaat waarin er uiteindelijk een gek opstaat die daden zoals die in Oslo uitvoert.
Op andere momenten wil ik de dialoog aangaan – Nee, natuurlijk is Wilders niet persoonlijk verantwoordelijk voor de daden van een gek. Anders Breivik handelde net zo min namens de PVV en haar aanhang, als Osama Bin Laden namens de islamitische gemeenschap. Dat iemand roept een bepaalde groep te vertegenwoordigen, betekent nog niet dat dit daadwerkelijk zo is. Gekken heb je overal, binnen elke groep.

En dan is er nog de derde optie en dat is m’n kop in het zand steken, me terugtrekken in een klein, afgesloten wereldje en die barre, boze buitenwereld zo lang mogelijk buitensluiten. Ik kan ervoor kiezen me uitsluitend in m’n eigen vriendenkring te bewegen, omringd door gelijkgestemden. Ik kan ervoor kiezen om geen kranten meer open te slaan, niet meer naar het journaal te kijken. Maar daarmee zou ik mezelf onttrekken aan de realiteit en ook daar heb ik geen zin in. Blijft over dat ik simpelweg geen idee meer heb wat ik moet doen, hoe ik ermee om moet gaan, hoe ik erop moet reageren. Ik ben niet het type dat goed z’n mond kan houden, nooit geweest en ik zal het waarschijnlijk ook nooit worden. Ik kan slecht tegen onrecht en kaart dit graag aan, maar wat is het allemaal vermoeiend.

Misschien dat ik het gewoon allemaal moet doen. De hardnekkige islambashers aanpakken met taalgebruik dat ze blijkbaar wél kunnen begrijpen, fuck de toon van het debat. De dialoog blijven aangaan met hen die wél openstaan voor een ander geluid. M’n schouders ophalen voor hen die gewoonweg niet willen of kunnen zien dat het de verkeerde kant opgaat en de optie openhouden dat ik misschien wel gek ben en het allemaal verkeerd zie. En als het ooit nog zomer wordt in Nederland zet ik tv, radio en de computer uit en steek ik de barbecue aan en kan iedereen die het niet met met me eens is m’n kont kussen. Ik weet het anders ook niet meer.


1 gedachte over “Ik weet het niet meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.