Chain gangs

Als goedwillende, arbeidsgeschikte werkloze heb je het in veel gemeenten niet makkelijk. Je baan ging verloren, je WW-periode vloog vruchteloos voorbij. Je solliciteert je een breuk, maar tegenwoordig ben je al gauw te oud, te jong, te ervaren, te onervaren, te etnisch of te vrouw. Daar sta je dan, met lege handen én zakken, aan de poorten van de sociale dienst. Maar niet getreurd. Je hebt nu een klantmanager en die gaat jou, de klant, helpen bij het vinden van werk.

Natúúrlijk solliciteer je zelf al erg veel en natúúrlijk beperk je jezelf al lang niet meer tot je eigen vakgebied. Maar weet je wat, je krijgt een traject aangeboden! Is dat even mooi. Weigeren mag natuurlijk, maar omdat dit resulteert in een korting op je uitkering accepteer je. Nu kan je tussen het solliciteren door weer lekker de hele week aan het werk. Bij een re-integratiebureau waar je een halfjaarcontract krijgt. Geen uitkering, maar een salaris. Het minimumloon. Uitbetaald door het bureau, maar via loonkostensubsidie afkomstig uit een gemeentelijk potje. De re-integratieconsulenten zullen proberen jou te bemiddelen naar werk, maar in de tussentijd verricht jij algemeen geaccepteerde arbeid. Of: Alsjeblieft, een schoffel.

Daar is op zich niet veel mis mee, maar theorie en praktijk liggen vaak mijlenver uit elkaar. Het re-integratiebureau is er namelijk niet bij gebaat jou aan het werk te helpen. Je bent immers een gratis arbeidskracht. Een waar maandelijks aan wordt verdiend dankzij een bemiddelingspremie. Ondertussen vlot het solliciteren nog steeds niet, je hebt er ook veel minder tijd voor. En zo blijf je schoffelen. Dat halfjaarcontract? Dat wordt gewoon nog eens verlengd. Na een jaar heb je weer wat WW-recht opgebouwd, verruil je de sociale dienst voor het UWV en wordt je afgevinkt als zijnde uitgestroomd. Missie geslaagd. Voor de duur van drie maanden. Daarna begint het riedeltje opnieuw.

In het nieuwe partijprogramma van de PVV staat het plan opgenomen om chain gangs in te voeren voor gedetineerden. In roze pakjes. Dat laatste is wel zo handig. Op die manier zijn ze elk geval te onderscheiden van de oranje chain gangs van de sociale dienst.

5 gedachten over “Chain gangs

  1. Zo herkenbaar! En dit is niet de 1e keer. Toen ik zelf een uitkering genoot begin jaren 90 en toen ik 1997-2000 bij de soc. dienst werkte en nu weer. Nu soliciteer ik ook weer, maar als thuisblijfmoeder van 45 heb ik nergens recht op. Geen uitkering, wel te oud, te vrouw en te niks eigenlijk :(

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.